Wereldwinkel in het nieuws – de Tielenaar

Wereldwinkel in het nieuws – de Tielenaar

30 november 2021: Bezoekers van de Wereldwinkel in de Weerstraat lopen nog altijd onder een raam met het opschrift ‘H.W. Lebbink & Zoon’ door. Zij kunnen lezen, dat hier sinds 1863 ijzer- en koperwaren werden verkocht. Op zich een mooie herinnering aan een Tiels bedrijf, dat hier tot 1999 gevestigd was. Toch doet dat opschrift wat tekort aan het enorme assortiment dat ter plaatse jarenlang over de toonbank ging.

De naam Lebbink staat nog altijd boven de Wereldwinkel

Hendrik Willem Lebbink (1820-1902) was afkomstig uit Doesburg. Hij had al een half leven achter de rug, toen hij zich op 43-jarige leeftijd in 1863 in Tiel vestigde. Daar nam hij in de Weerstraat de winkel over van Rombout Campagne. Deze combineerde tot dat moment een smederij met een winkel. In 1863 werd de zaak van Rombout Campagne gesplitst. Terwijl hij zijn smederij voortzette, gaf hij in april 1863 te kennen, dat zijn winkel in ijzerwaren zou worden voortgezet door de heer H.W. Lebbink. Daarmee begon een succesvol bedrijf, dat 136 jaar in de Weerstraat zat.

Henk Lebbink bleef bedrijfsleider tot zijn overlijden in 1974. Vervolgens was Rijk van Steenwijk voor de winkel verantwoordelijk. Die bleef in de Weerstraat gevestigd tot 1999. Daarna verhuisde de ijzerhandel naar het industrieterrein Kellen. In het pand aan de Weerstraat kwamen andere zaken, nu dus de Wereldwinkel.

Klik hier voor het hele krantenartikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.