“Waar een kleine winkel groot in kan zijn.”

“Waar een kleine winkel groot in kan zijn.”

Wereldwinkel Tiel:

Als je als kleine winkel na 40 jaar nog steeds bestaat, dan moet je iets goed doen. In november 1981 werd de Wereldwinkel in Tiel opgericht met als doel verkoop van Fairtrade producten uit ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Nog steeds zijn we er trots op dat we een eerlijke cadeauwinkel zijn met Fairtrade producten, maar anno 2021 verkopen wij ook duurzame producten van ver weg en dichtbij. Als je bij ons koopt, kun je er zeker van zijn dat je bijdraagt aan een eerlijke én schone wereld.

Gevoel van op reis zijn

Wie bij ons binnenloopt, wordt verrast door de geur van kruiden, koffie en een vleugje wierook. Je hoort wereldmuziek op de achtergrond, waardoor je direct in de sfeer verkeert van de landen waar ons assortiment vandaan komt. De natuurlijke materialen van de manden en plaids, maar ook de warme kleuren die je om je heen ziet, geven je het gevoel op reis te zijn.

Fairtrade, duurzaam en lokaal

Wereldwinkel Tiel heeft geen winstoogmerk en werkt met alleen vrijwilligers. Alle inkomsten gaan naar de producenten en de vaste maandelijkse lasten voor de winkel. Het is onze passie om mensen blij te willen maken met onze originele -en handgemaakte cadeaus. Het is daarbij van essentieel belang dat onze leveranciers de producenten van onze Fairtrade-artikelen in de ontwikkelingslanden gegarandeerd een eerlijk loon betalen, zodat het voor hen mogelijk is om een menswaardig bestaan op te bouwen. Mannen en vrouwen worden gelijk beloond, er zijn veilige arbeidsomstandigheden, er is geen kinderarbeid, kinderen kunnen naar school en er is goede medische basiszorg. Zo maken we het verschil.

Onze duurzame artikelen komen zowel uit andere werelddelen, als uit de directe omgeving van Tiel. Zo verkopen wij bijvoorbeeld producten die worden gemaakt van gerecyclede materialen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in Nederland. We ondersteunen tevens enkele lokale producenten en kunstenaars. De lat is dus de afgelopen jaren nog hoger gelegd. Je vindt bij ons niet alleen (h)eerlijke producten van natuurlijke materialen, maar ook cadeaus en gebruiksartikelen gemaakt door hergebruik van materiaal zoals oud ijzer, papier en plastic. Elke aankoop is origineel en onderscheidend.

Symbolische cadeaus

De sfeer in de winkel is informeel en vriendelijk. Onze enthousiaste vrijwilligers weten dat onze cadeaus vaak worden gekocht voor familie, vrienden en kennissen, waarbij de symboliek belangrijk is. Regelmatig zijn zij een luisterend oor voor een klant die iets speciaals zoekt voor een zieke vriendin of een baby’tje dat net is geboren. Ze denken graag mee om het juiste cadeau te vinden en kunnen ook het verhaal vertellen over de achtergrond ervan.

Een betere wereld

Als we samen iets willen veranderen aan de leefomstandigheden van mensen die het moeilijk hebben en als we zorg willen hebben voor de aarde en haar fossiele brandstoffen, dan is onze winkel een mooi vertrekpunt. We doen het al 40 jaar en zijn bereid er nog heel lang mee door te gaan, zolang dat nodig is.

Help je mee?

Marianne Landman
Winkelmanager Wereldwinkel Tiel