Scrap Metal Art: Kunst genieten bij Wereldwinkel Tiel

Scrap Metal Art: Kunst genieten bij Wereldwinkel Tiel

In welke Wereldwinkel je ook komt, bijna altijd vind je er kunstvoorwerpen van ‘scrap metal’. Scrap metal is de Engelse term voor het Nederlandse ‘schroot’. Oud ijzer dus. Afval waar wij in principe niets meer mee doen: oude olievaten, koelkasten, ovens, wasmachines. Voor de kunstenaars in Zimbabwe betekent dit afval een inkomen.

Wereldwinkel Tiel koopt scrap metal-kunst in bij twee leveranciers die allerlei prachtige voorwerpen importeren uit Zimbabwe, Afrika: Zimba-Arts en Gone Arty. Oud ijzer is voor de kunstenaars -ook wel artisans genoemd-  in Zimbabwe een manier om met kosteloos materiaal geld te verdienen in een land waar 70% van haar inwoners armoede lijdt.

Zimba-Arts is in Harare -de hoofdstad van Zimbabwe-  opgericht door Shadrek Huni, een Nederlander met Zimbabwaanse roots. Hij maakte van schroot kunst. Van het geld dat hij ermee verdiende, bekostigde hij zijn studie in Nederland. Al snel ontstond het plan om jongeren in Harare te helpen door ook hen te leren hoe zij hun talenten konden gebruiken om van oud ijzer prachtige kunst te maken.

De platen ijzer worden eerst verhit om ze van oude verflagen te ontdoen. Vervolgens worden ze op maat gesneden en gelast in de vorm van het ontwerp dat de kunstenaar voor ogen heeft. Inmiddels worden onder andere de scrap metal dieren van Zimba-Arts door zes verschillende landen verkocht.

Gone Arty is voortgekomen uit de Stichting Vhufuli Art, een stichting die in 1998 door José Verwey-Hoogendijk werd opgericht om kleinschalige producenten uit Zimbabwe, Swaziland, Ghana, Madagascar en Zuid Afrika bestaanszekerheid te bieden. Een mooi voorbeeld hiervan is hoe Gone Arty Victor en Nomatter Mhembere uit Harare ondersteunde met een renteloze lening, waarmee zij een woning konden kopen met grond en een werkplaats. Zij maken samen die fantastische vogels van scrap metal, onder andere geïnspireerd door de tijdschriften van de Vogelbescherming die José hen liet zien.

Wie zich afvraagt of je scrap metal in de tuin kan laten staan: inderdaad is dit mogelijk. De Nederlandse regen kan er dan wel voor zorgen dat er wat roest op het scrap metal voorwerp ontstaat. De oranje roestkleur geeft een prachtige dimensie aan de dieren, drinkschalen, vogelhuisjes en andere voorwerpen. Mocht u de roest toch liever willen voorkomen, dan kunt u het voorwerp ook inspuiten met blanke lak voor u het buiten zet.

Zo krijgt oud ijzer weer een tweede kans en de producenten in Zimbabwe zijn hierdoor verzekerd van o.a. educatie, jeugd- en kinderzorg en voeding.