Weerstraat 10, 4001 LD Tiel
0344 – 61 66 52
info@wereldwinkeltiel.nl

Nieuwsbrief mei 2020

Nieuwsbrief mei 2020

Wereldwinkel Tiel

Tiel, 14 mei 2020

Beste klant,

Mag ik mij aan je voorstellen? Mijn naam is Marianne Landman, sinds april 2020 de winkelmanager van Wereldwinkel Tiel.

De afgelopen twee jaar was ik de inkoop-coördinator van de winkel. Ik ben begonnen in een tijd dat de Wereldwinkels voelden dat ze toe waren aan verandering.
Daar wil ik jou als klant graag iets meer over vertellen.

Wat er aan vooraf ging…

Het concept ‘Wereldwinkel’ voor de verkoop van Fairtrade producten uit Azië, Afrika, Latijns-Amerika bestond in 2019 reeds 50 jaar. De afgelopen jaren werden echter veel Wereldwinkels gedwongen hun deuren te sluiten vanwege teruglopende klandizie. In 2018 spraken we als Wereldwinkels naar elkaar uit dat we wakker moesten worden. Het werd tijd om te kijken naar het heden en de vraag van de huidige klant. De nieuwe generatie consumenten is zeer bewust van de verantwoordelijkheid die we hebben om voor onze planeet en haar bewoners te zorgen, én heeft dus een voorkeur voor Fairtrade- en duurzame producten. Wat stond ons te doen?

Onze Wereldwinkels worden voor een belangrijk deel gedraaid door vrijwilligers. Een aantal van deze vrijwilligers werkt al lange tijd bij de Wereldwinkel en heeft hiermee een aardige expertise opgebouwd. Toch was er opvallend weinig vernieuwing in het assortiment. Ook de klantenbenadering was niet in elke winkel van deze tijd. Bewuste consumenten willen namelijk graag informatie over de producten en verwachten een hoog niveau van klantenservice. Niet elke vrijwilliger die als verkoper in de winkel staat, is getraind in deze verkoopvaardigheden.

Opvallend was dat de winkels die meer naar buiten traden met behulp van social media en meer aansloten bij de nieuwe tijd met hun assortiment en hun inrichting, daadwerkelijk een veel betere omzet hadden. In 2019 hebben we als Wereldwinkels veel van en met elkaar geleerd. Gezamenlijke deelname aan de Libelle Zomerweek was hier het hoogtepunt van: een inspirerende week voor alle Wereldwinkels in Nederland. De Wereldwinkel is echt nog steeds van belang en vervult de behoefte van veel Nederlandse consumenten.

Wereldwinkel Tiel: Mooi, Eerlijk & Duurzaam

Op dit moment vindt er een wereldwijde verandering plaats. Juist de Wereldwinkel maakt deel uit van die verandering. Waarom? Wie denkt aan de Wereldwinkel anno 2020, ziet een winkel met allemaal producten die de wereld ieder op hun eigen manier beter maken. Onze klanten zijn mensen die het belangrijk vinden om producten te kopen die gemaakt zijn van natuurlijke, duurzame -en/of restmaterialen, waar een eerlijke prijs voor wordt betaald en die van goede kwaliteit zijn. Onze cadeau-artikelen, onze woonaccessoires en onze voeding worden eerlijk ingekocht en we weten dus zeker dat de producenten een menswaardig bestaan kunnen opbouwen en er geen kinderarbeid aan te pas komt. Ook is er steeds meer vraag naar lokale producten, in de zin van food en kunst. Deze producten zijn vaak puur natuur, duurzaam en/of biologisch. Bovendien zijn er geen hoge (en vervuilende) transportkosten voor vliegtuigen etc. In deze tijd realiseren wij ons dat ook dat belangrijk is. Zo brengen we ver weg en dichtbij bij elkaar: ‘glocal’. (global en local samengevoegd.) Deze ontwikkeling is zichtbaar bij fairtrade winkels over de hele wereld. Zo werken we gezamenlijk aan een wereld die eerlijker en schoner wordt.

Dit betekent dat de trend die de afgelopen jaren is ingezet, zich nog verder gaat ontwikkelen. De winkels waar men alleen fairtrade artikelen verkoopt, zullen schaarser worden. Waar nu behoefte aan is, is een Wereldwinkel die zich letterlijk inzet voor de wereld.

Voor het vrijwilligersteam van Wereldwinkel Tiel is dit geen nieuws. We hebben echter de afgelopen jaren de discussie gevoerd, of we dan nog wel een ‘Fairtrade’ winkel zijn, als een groter percentage van onze producten duurzaam is.

Inderdaad: wij zijn niet meer alléén maar een Fairtrade winkel. We zijn zoveel meer. Wij hebben in Tiel een unieke winkel in een historisch pand. Voor de bewuste consument die mooie, eerlijke en duurzame artikelen zoekt, zijn wij de enige winkel in Tiel en omstreken die alleen deze artikelen verkoopt. Wij doen onze naam meer dan ooit eer aan. We zijn een Wereldwinkel met een Werelds assortiment.

De winkel in tijden van Corona

Ook de Corona-crisis brengt een nieuwe ontwikkeling met zich mee. Aangezien de mensen niet meer of in mindere mate naar onze winkel kunnen komen, ontstaat er een duidelijke behoefte aan een webwinkel. Regelmatig is er vraag naar onze producten op Instagram en Facebook. Het aantal Wereldwinkels met een webwinkel is nog beperkt, maar wij willen graag bereikbaar zijn voor een groot gebied in het rivierenland van de Betuwe. We werken dus hard aan een webwinkel, zodat je thuis al in onze winkel kunt kijken. Natuurlijk hopen we ook dat je zo wordt verleid om eens echt langs te komen in de Weerstraat. De komende tijd zullen we deze wijze van klantencontact gaan ontwikkelen om zo onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn, nu en op de langere termijn.

Ook is er in deze tijd ruimte voor zelfreflectie: hoe ziet onze winkel eruit? Hoe zijn wij georganiseerd? Wat kan er beter? Hebben we de juiste producten? Zijn onze vrijwilligers nog blij? We zijn ons namelijk heel bewust: Voor onze producenten in de ontwikkelingslanden is het nu meer dan ooit van belang dat we wegen vinden om hun producten te verkopen, en hen zo kunnen steunen. Want de gevolgen van de Corona-crisis zijn voelbaar over de hele wereld. De enige manier om door een moeilijke tijd als deze te komen, is de handen inéén slaan.

Hartelijke groeten, en blijf allemaal gezond,
graag tot ziens in de Wereldwinkel in Tiel

Marianne Landman,
winkelmanager, Wereldwinkel Tiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *